MultiBit -testa synen hemma

Nu kan du testa synen hemma med en i-device (iPhone, iPod, iPad). Det finns ögonsjukdomar i näthinnan som kan orsaka blindhet om man inte behandlar när det behövs.

Nu är det möjligt för personer med dessa synfel att med exempelvis en iPhone själv testa synen hemma. Resultatet skickas automatiskt till en databas och bedöms av en läkare. Om synen har försämrats kontaktar ögonkliniken personen i fråga för ytterligare undersökningar och eventuell behandling.

Testet görs genom att siffror uppbyggda av små vita prickar visas under kort tid på skärmen.  Du säger vilken siffra som visas och ditt svar spelas in. Resultatet skickas automatiskt till en databas på din ögonklinik och bedöms av en ögonläkare.

Fungerar det?

MultiBit syntest har visat sig vara minst lika bra på att upptäcka synförändringar som syntavlan.1 Eftersom prickarna i siffrorna är så små, är det möjligt att upptäcka skador på näthinnan tidigt.

Hur går det till?

För bästa resultat utförs testet i ett mörkt rum. Du testar ett öga i taget, det andra ögat täcker du för. Du startar testet och säger högt vilken siffra som visas på skärmen. Siffran visas bara en kort stund, för att du inte ska hinna flytta blicken. När testet är klart rättar du själv testet och resultatet skickas automatiskt till din ögonklinik. 

Jag vill prova, hur gör jag?

Prata med en sjuksköterska eller läkare på din ögonmottagning så får du veta om MultiBit hemtest passar just ditt synfel.  Om det passar får du hjälp att ladda ner MultiBit-appen och komma igång med syntestet.

Om MultiBit

MultiBit är en applikation för iPod Touch, iPhone eller iPad som har utvecklats av ögonläkare. Med MultiBit kan man som användare själv utföra syntest. Appen är inte allmänt tillgänglig, utan används i samarbete med din ögonläkare.

1.Winther C and Frisén L, J Ophthalmol. 2015;2015:285463

MultiBit video